Agenda

VVD Enschede wil seksuele straatintimidatie strafbaar stellen

door: Malkis Jajan

Maandagavond is de VVD-motie om seksuele intimidatie strafbaar te stellen aangenomen. Hiermee wordt seksuele intimidatie in Enschede eindelijk strafbaar.

De avondklok is officieel nog niet zo lang geleden afgeschaft. Veel mensen vonden het verschrikkelijk om verplicht thuis te blijven in de avond. Dat is logisch, want is het een ongelofelijke beperking van de vrijheid. Maar helemaal weg is de avondklok niet. Voor heel veel vrouwen is de avondklok er nog steeds. Iedere dag. Zij kunnen in de avond niet veilig over straat.

“Het is niet aan vaders om hun dochters te leren zich te verdedigen, maar om hun zonen te leren zich te gedragen.”

Vrouwen die in Enschede over straat lopen hebben te maken met sisgeluiden, scheldwoorden als ‘teringhoer’, achtervolging en nog veel meer. Dat is walgelijk.

Nederland is het land van de vrijheid. Het is daarom ongelofelijk dat veel vrouwen moeten nadenken wat voor kleren zij aan doen. Of wat voor schoenen zij aandoen. Of welke straat ze in lopen. Vrouwen moeten vrij en veilig zijn op elk moment van de dag, op welke plek dan ook en in welke kleding dan ook.

Vorig jaar heeft de gemeenteraad de VVD-motie om seksuele intimidatie aan te pakken aangenomen. Sindsdien zijn er goede stappen gezet. Er is bijvoorbeeld een bewustwordingscampagne gestart. Maar het was nog steeds niet strafbaar.

Maandag is ons voorstel om het strafbaar te stellen eindelijk aangenomen. Nu wordt seksuele intimidatie in Enschede strafbaar. Daarmee stellen we een norm: Seksuele intimidatie is fout. Ook geven we agenten de mogelijkheden om erop te handhaven. Door de camera’s live uit te lezen. Of
door lokagenten in te zetten.

Tegelijkertijd gaan we dit grote probleem niet oplossen met strafbaarstelling alleen. Daar is het probleem te groot voor. We moeten ook het gedrag van mannen veranderen. Zorgen dat mannen die zien dat dit gebeurt op een goede manier ingrijpen. En zorgen dat mannen die seksueel
intimideren daarmee ophouden.

Zoals een vriend van mij vaak zegt: het is niet aan vaders om hun dochters te leren zich te verdedigen, maar om hun zonen te leren zich te gedragen.