Agenda

Parkeren in Enschede

Door: Jan de Lange – Raadslid

Voor de VVD Enschede is (auto)mobiliteit ook één van de speerpunten, dus parkeren ook.

Bij de coalitie onderhandelingen hebben een belangrijk punt binnen gehaald nl het eerste uur gratis parkeren van maandag t/m vrijdag. Dat werd 1 januari 2023 ingevoerd en daar waren we heel blij mee, maar Q-park niet. Zij vinden dat concurrentie vervalsing en hebben een claim van € 200.000 bij de gemeente Enschede neergelegd ondersteund door de “Wet Markt en Overheid”. Inhoudend: concurrentie vervalsing door de overheid.

Door deze claim wordt deze maatregel te kostbaar.

Qpark heeft dit al een paar keer in andere stede bij de rechter gewonnen. Om deze
claim van tafel te krijgen heeft de wethouder de toezegging moeten doen deze proef per 1 januari 2024 te stoppen.

Erg jammer, maar we hebben hier wel een paar dingen voor terug gekregen, waaronder goedkoop parkeren in de garages in de avond uren.

Vanaf 1 januari 2024 betaald u € 1.- per uur vanaf 19.00 uur tot 07.00 uur met een maximum van € 3.-

Dit tarief geldt in de gemeentelijke garages: van Heek, Stationsplein en Irene. Om dit werkbaar te maken, er moeten zoveel mogelijk auto’s in de garages geparkeerd worden, wordt het betaald parkeren in het binnenste centrum gebied  uitgebreid  tot 23.00 uur. In de rest van het binnen singel gebied is het straat parkeren na 19.00 uur gratis, zoals nu ook het geval is.

In het gebied waar nu in de avond betaalt moet worden, is binnen 300 meter een parkeergarage, de afstand tot de horeca en theaters is dus prima te overbruggen.

De fractie is blij met dit resultaat en we hopen dat u hier veel gebruik van kunt maken.